Implantaten

Implantaatbehandelingen zijn zeer complexe behandelingen. Een gedegen opleiding van de implantoloog is cruciaal voor een mooi eindresultaat.

Dr. Englezos is erkend door de Nederlandse vereniging voor Implantologie als tandarts-implantoloog. Dit is een kwaliteitsgarantie die aan de strengste  normen voldoet.

Als er tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kan het wenselijk zijn om die te vervangen. Een van de oplossingen is het plaatsen van een of meerdere implantaten in het kaakbot waarop een kroon of een brug wordt vastgemaakt. Implantaten bieden dan ook een prima mogelijkheid om de kauwfunctie en de esthetiek van het gebit te herstellen. Ook is het mogelijk om op een aantal implantaten een kunstgebit vast te maken (‘klikprothese’) waardoor dat veel vaster in de mond zit dan een normaal kunstgebit. Een implantaat wordt al zo’n dertig jaar met succes toegepast in de tandheelkunde.

Ben ik een goede kandidaat voor een implantaat?

  • Wij voeren een uitgebreid onderzoek uit om vast te stellen of implantaten kunnen worden geplaatst. Wij zullen allereerst informeren naar de algemene gezondheid. Er zijn bepaalde aandoeningen die het plaatsen van implantaten in negatieve zin kunnen beïnvloeden. Deze risico’s worden, indien van toepassing,  met u besproken.
  • Er kan alleen geïmplanteerd worden in een gezonde mond. Als er tandvleesontstekingen zijn of parodontitis, dan zal dit eerst moeten worden behandeld.
  • Vooronderzoek
  • Tijdens het onderzoek zal in de mond worden gekeken naar diverse factoren.
  • We bekijken onder andere de hoeveelheid kaakbot die aanwezig is op de plaats waar geïmplanteerd moet worden. Om te kunnen beoordelen of er voldoende kaakbot is om één of meer implantaten te plaatsen, zijn röntgenfoto’s nodig. In een aantal gevallen is het nodig om een scan van de kaak te maken waarmee een beeld van de doorsnede van de kaak wordt gekregen. Bepaalde anatomische structuren zoals grote bloedvaten, zenuwen en bijholten, ook wel sinus genoemd, kunnen met deze röntgen techniek goed zichtbaar worden gemaakt. Als blijkt dat er onvoldoende kaakbot is voor implantaten, dan kan in sommige gevallen de hoeveelheid kaakbot worden aangevuld. Als er belangrijke zenuwen in het implantatiegebied zijn kan er naar een alternatieve plaats worden gezocht. De risico’s van beschadiging van belangrijke structuren zijn dan erg klein.
  • Wij wijzen erop dat de kosten van implantaatbehandelingen kunnen oplopen door de hoogwaardige technieken en materialen die worden gebruikt. Afhankelijk van uw eventuele (bijkomende) verzekering worden implantaten soms vergoed.
  • Er zal steeds een begroting gemaakt worden die we in detail met u zullen bespreken voor de aanvang van de behandeling.

Complicaties

Het komt zelden voor dat na het plaatsen van implantaten complicaties optreden. De risico’s zullen altijd vooraf met u worden besproken. Voordeel van het plaatsen van implantaten is dat er zeer lokaal gewerkt wordt: alleen op de plek waar daadwerkelijk een tand of kies mist. Het implantaat groeit vast in het kaakbot.

Net zoals uw tanden kunnen verloren gaan door parodontitis kunnen implantaten ook verloren gaan door een gelijkaardige ontsteking. Daarom is een jaarlijkse controle nodig in de praktijk waar de implantaten geplaatst werden. Zo kunnen we eventuele problemen met beginnende ontstekingen tijdig opsporen en behandelen.